Architectuur in verbinding

Eind 2019 ben ik bestuurslid van de VIBA geworden. VIBA staat voor Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur. Architectuur die vooral eerst humaan is. Deze vereniging is dadelijk 45 jaar jong. Al voordat ik architectuur ging studeren wilde ik bijdragen aan een mooie wereld voor iedereen. Op de TU-Delft mocht ik kennismaken met deze vereniging. Het vormt de basis voor mijn slogan nu; voor ruimte waar je blij van wordt. Omdat ik architectuur in verbinding wil maken. Verbinding met elkaar en met de natuur. Ik mocht de laatste bestuursblog schrijven van 2020. Deze wil ik ook hier delen.

Men zegt dat bomen in een bos alle via de wortels met elkaar verbonden zijn. Ze ondersteunen elkaar en voeden elkaar. Van welk ras of soort ze mogen zijn. Ze vormen alle het bos. Soms wordt er één getroffen door een bliksemschicht, jong of oud. Soms worden ouderen geveld door een storm. Ze vallen neer. Ook dan dragen ze bij aan het behoud van het bos. Ze vallen uiteen en hun inhoud vormt een voedingsbron voor alles wat leeft om hun heen. Met de voeding en zaden van bomen in de omgeving ontstaat nieuw leven.  En daarmee is de cirkel rond.

Wij zijn natuur. In deze bijzondere tijd kunnen we er voor elkaar zijn. De herfst is geweest en de winter is begonnen. Een tijd van stilte en overdenking. Om te kunnen groeien. De lente zal komen en nieuwe initiatieven zullen ontstaan, in de zomer zullen we stralen. Nu worden de voorbereidingen getroffen voor het 45 jarig jubileum van de VIBA. Waar we de VIBA 2.0 een verdere boost willen geven. Om het besef te laten groeien om humaan ecologisch te ontwerpen en bouwen. Dat integrale kan een voorbeeld zijn om elkaar te ondersteunen. Het besef dat we met zijn allen een proces willen aangaan voor een mooie en gezonde wereld. Dat we daar met de VIBA een duidelijke visie op hebben hoe we dat kunnen vormgeven. Die vorm beïnvloedt onze beleving en gedrag. Daar zijn velen zich te weinig van bewust. Door ons ingrijpen bouwen we, beïnvloeden we onze (natuurlijke) context. Ik wil daarbij een symbiose aangaan met de natuur. Omdat we er deel van zijn. Dus moeten we ook de goede materialen gebruiken.

Zelf verbaas ik me er nog steeds over dat we niet meer doen om giffen en plastic uit te bannen. Gemeenten kunnen niet eens meer deze stoffen verbieden omdat er “niet” is aangetoond dat ze schadelijk zijn. En toch is in 30 jaar de biodiversiteit met 75% afgenomen. Ergens klopt er dan iets niet. Met deze stoffen is het niet mogelijk om de natuurlijke cirkel rond te maken. En toch draai ik mee in de wereld en kom ik er zo goed als niet onderuit om zonder plastic te leven. Ook omdat ik samenleef met anderen.

Dit was voor mij het eerste jaar als bestuurslid. Het inspireert me en voedt me. Het helpt me in mijn overtuiging dat het anders moet en kan. Ik krijg energie van de mensen in de VIBA en alle mensen die initiatieven ondernemen die passen bij de VIBA. Veel mensen willen een meer duurzame wereld. Daarom is het mooie dat we met de VIBA helpen om hier publiciteit aan te geven. Zodat we met elkaar over een mooie toekomst praten. Als een bos met elkaar verbonden.

Mede namens het bestuur wens ik iedereen een gezond en vreugderijk 2021, Reinoud Keesmaat

Categorieën

Recente reacties

  Contact

  Heeft u vragen of op- en aanmerkingen? Reageer dan dan onderaan een bericht. Natuurlijk kun u ook rechtstreeks contact opnemen.

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Is groen des mensen natuur?

  Is groen des mensen natuur?

  De komende jaren moeten er 300.000 woningen gebouwd worden. Ik ben deze weken veel bezig met een woonwijk voor 350 woningen. We hebben veel discussie over de opbouw en samenstelling. Nu noemde mijn collega stedenbouwer het een ontspannen oefening: "er zit zoveel...

  Lost in Translation?

  Lost in Translation?

  Waar gaan we naar toe, waar komen we vandaan. Zijn we in de architectuur de afgelopen jaren niet iets verloren? Recent was er in de Stentor een artikel over de sloop van een villa in de parkenbuurt. Volgens mij een prima voorbeeld van de ontwikkeling van de afgelopen...

  Burgerlijke ongehoorzaamheid

  Burgerlijke ongehoorzaamheid

  Burgerlijke ongehoorzaamheid. Het is iets wat dezer dagen begin 2021 duidelijk weer in beeld is. Om maar gelijk duidelijk te zijn. Rellen en plundering zijn geen burgerlijke ongehoorzaamheid. Ik het kort belicht Mathijs van de Sande in sociale vraagstukken wat...

  Betrouwbare overheid

  Betrouwbare overheid

  Ongekend onrecht, het rapport van de parlementaire commissie draait er geen doekjes om. Waar is de betrouwbare overheid gebleven? De toeslagen affaire maakt het wel erg duidelijk. Ook oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer benoemd het in een artikel in Trouw; het is een...

  Verlies van biodiversiteit

  Verlies van biodiversiteit

  Verlies van biodiversiteit. Het kan niet anders dat mijn eerste blog met het thema natuur hierover gaat. Opgegroeid in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, kwamen de eerste roep om aandacht voor het milieu en de natuur. We zijn inmiddels bijna 50 jaar verder nadat in...

  Pin It on Pinterest

  Share This